YER ALTINDAN NOTLAR

DEPREMİN YIKAMAYACAĞI TEK ŞEY BİLİNÇTİR

Earthquake Network (Deprem Ağı) Projesi

Deprem Ağı, küresel düzeyde kitle kaynaklı akıllı telefon tabanlı deprem uyarı sistemi geliştirmeyi ve sürdürmeyi amaçlayan bir araştırma projesidir. Sistem, deprem dalgalarını tespit etmek için (geleneksel sismometreler yerine) gönüllü katılımcıların bireylere ait akıllı telefonlardaki yerleşik ivmeölçerleri kullanıyor. Bir deprem algıladığında, depremin zarar veren dalgalarının henüz ulaşmadığı kişileri uyarmak için deprem uyarısı verir.

Proje, 1 Ocak 2013 tarihinde aynı adı taşıyan Android uygulaması Deprem Ağı’nın piyasaya sürülmesiyle başladı. Araştırma projesinin yazarı ve akıllı telefon uygulamasının geliştiricisi, İtalya Bergamo Üniversitesi’nden Francesco Finazzi’dir.

Çalışma prensibi

Deprem Ağı uygulamasının kurulu olduğu akıllı telefonlar, Deprem Ağı projesinin sensör ağının düğümleridir. Bir akıllı telefon kullanımda olmadığında ve ancak bir güç kaynağına bağlı olduğunda, uygulama akıllı telefonun hızlanmasını izlemek için ivmeölçeri açar. Hareket bir eşiği aşarsa, akıllı telefon merkezi bir sunucuya bir sinyal gönderir. Sunucu, tüm akıllı telefonlar tarafından gönderilen sinyalleri toplar ve bir depremin meydana gelip gelmediğine gerçek zamanlı olarak karar vermek için istatistiksel bir algoritma uygular. Sistem bir deprem tespit ederse uygulama üzerinden tüm akıllı telefonlara anında bildirimde bulunur. Uygulama bir alarm verir ve akıllı telefon sahibi başkalarını uyarabilir ve siper alabilir.

UYGULAMANIN TÜRKÇE SİTESİ : https://sismo.app/tr/

UYGULAMANIN TWITTER PROFİLİ: https://twitter.com/SismoDetector

UYGULAMANIN FACEBOOK SAYFASI : https://www.facebook.com/earthquakenetwork/

EARTHQUAKE NETWORK TÜRKİYE KULLANICI GRUBU: https://www.facebook.com/groups/depremagi

UYGULAMAYI AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARDAN YÜKLEYİN

https://apps.apple.com/us/app/earthquake-network/id1449893235